Calibrite powered by X-Rite – Üdvözöljük a családunkban!

Az energia nem vész el, csak átalakul, tanultunk ezt általános iskolában és ugyanez a helyzet az X-Rite által felhalmozott tengernyi tudással a fotós és videós színmenedzsment eszközök területén. A Calibrite márkanév az, amit mostantól érdemes lesz keresni ha ColorChecker eszközt vagy monitorkalibrálót keresel.

Mit jelent ez?

Az X-Rite kiszáll a teljes fotós és videós üzletágból, mert szeretne jobban koncentrálni az ipari felhasználásra szánt eszközeire, mint amilyenek a printer profilozáshoz szükséges professzionális műszerek, géptermi mérőműszerek. Így került képbe a Calibrite, mely egy ügyes szójáték a “kalibráció” és az X-Rite márkanév összeolvadásával. Minden ColorChecker eszköz és korábban az i1 családba tartozó monitorkalibrálók változatlan formában átkerülnek az új cég és márkanév alá.

De pontosan mik is az érintett eszközök?

A Calibrite egyedül a már ismerősen csengő “ColorChecker” nevet örökölhette meg, ugyanis az “i1” marad az X-Rite tulajdonában. Az alábbi termékek ezentúl Calibrite márkanéven találhatók meg:

  • Minden ami ColorChecker volt eddig is, azok neve változatlan marad, csak a márkanév más
  • Az “i1 Display / Pro / Plus” monitorkalibráló család neve mostantól ColorChecker Display / Pro / Plus
  • Az “i1 Profiler” szoftver mostantól “ccProfiler”
  • Az “i1 Studio” printer profilozó műszer, neve mostantól ColorChecker Studio
  • Az “i1 Studio” szoftver mostantól “ccStudio”

Szerettem az “i1” nevet, mi lesz vele?

Az “i1” elnevezés marad az X-Rite tulajdonában, mert a felsőkategóriás (pl: i1 Publish Pro 3) profilozó műszerek náluk maradnak. Éppen ezért nem adta át az “i1” nevet az X-Rite a Calibrite számára. Fontos viszont, hogy a főleg fotósoknak szánt i1 Photo Pro 3 és i1 Photo Pro 3 Plus utód nélkül megszűnik, csak a Basic és a Publish modellek maradnak, de ők minden korábbinál több figyelmet kapnak majd a felszabadult erőforrások által.

Mit jelent, hogy “powered by X-Rite”?

A Calibrite egy teljesen új és önálló cégként jött létre, hogy tovább vigyék a rájuk bízott termékeket. Átkerül hozzájuk a termékfejlesztés, szoftvertámogatás, marketing, melyben régi X-Rite alkalmazottak is segítenek, de ami a legfontosabb: Magukat az eszközöket továbbra is az X-Rite gyártja majd a már megszokott magas minőségi színvonalon. Innen jön az, hogy a Calibrite logó alatt több helyen is felbukkan a “powered by X-Rite” felirat. Fontos megemlíteni a szoftvertámogatást: A Calibrite megkapta a szoftvereket is, nem a nulláról készítenek újat, hanem a már meglévőt fogják továbbfejleszteni.