Megint bővült a PANTONE színkönyvtár? Mit érdemes tudnom?

A Pantone időről-időre újabb színekkel áll elő, általában azért, mert a márkák tolonganak az újabb árnyalatokért, de ezúttal egy komolyabb generációváltás is történt, mivel megjelent öt új alapszín is, ezért a festékkeverési receptek is változtak.

Az újdonságok röviden:

  • A Formula Guide színkönyvtár 224 új színnel bővült
  • Az új árnyalatok mellett 5 új alapszín (bázis) is megjelent
  • Az új alapszínekhez lettek igazítva az eddigi színek keverési arányai, receptjei is
  • A régi színek vizuálisan változatlanok
  • A korábban is forgalomban lévő színek azonosító kódjai változatlanok
  • A Pantone Digital Master könyvtárak változatlanok
  • Mivel a Color Bridge alapja a Formula Guide, így ebből is új, bővített kiadás jelent meg

Hol találom az új kiadások adatlapjait?

Ha grafikus, marketinges, márkatulajdonos vagyok, mi változik?

Lényegében csak annyi, hogy 224 új színárnyalatból lehet gazdálkodni a Formula Guide (Solid) színkönyvtárból, ami így már 2390 színt jelent. A bővítés előtt kiadott színek mind megtalálhatók a frissített színkönyvtárban és az azonosító kódjuk is változatlan.

Ha festékkeveréssel, gyártással foglalkozom, mi változik?

A Pantone hozzányúlt az alapszínekhez is, részben környezetvédelmi, részben technológiai okokból, így változnak a receptek is. Ettől függetlenül a színskálák ahogy eddig is, úgy most is csak referenciaként szolgálnak, továbbra is a Pantone Digital Master könyvtár az igazán mérvadó a színek leírására.

Le kell cserélnem a régi színskálám?

Ezt két részre érdemes bontani: Amennyiben festékkeveréssel, nyomdai produkcióval foglalkozol, akkor a megváltozott festékkeverési arányok miatt érdemes egy új Formula Guide színskálára beruházni. Viszont grafikai tervezéshez ez csak akkor indokolt, ha mindenképpen kell az a 224 új árnyalat, mely most jelent meg vagy a meglévő színskála elkopott, megfakult (ez a használat intenzitásától és a tárolástól függően 1-3 évente egyébként is célszerű).

Van még akciós áron a régi kiadásból?

Tervezési munkához, amennyiben ha elegendő a 2161 színből álló választék, akkor érdemes lehet a régi, kifutó példányokra lecsapni kedvezményes áron. Az alábbi linkek a régi kiadások adatlapjára vezetnek:

Létezik kiegészítő színskála a meglévő példányomhoz?

Igen! Erről érdemes egyeztetni munkatársainkkal, egy teljesen ép, jó állapotban lévő előző kiadást még nem feltétlenül érdemes 224 új szín miatt leselejtezni, elegendő csak a kiegészítő színskálát megvásárolni.