PANTONE KALAUZ

A Pantone színkártyák a nyomdaipar és a grafika nélkülözhetetlen eszközei. Minden nyomdász és grafikus kommunikál „Pantone nyelven”, de még így is sok a félreértés, a bizonytalanság. A nem megfelelő színkommunikáció sokszor már csak a költséges nyomtatás eredményében jelenik meg és minden szereplő számára kellemetlen lehet.

Pantone kalauzunk célja, hogy tisztázza a Pantone színskálák egyedi jellemzőit, felhasználási területeit és lehetőségeit, ezzel is segítve a színminták beszerzését, és a velük kapcsolatos kommunkiációt, gyártási feladatokat.

Bármennyire is egyszerűnek tűnik, a Pantone szín mint fogalom önmagában nem pontos definíció. A sikeres színegyezéshez nem csak a szín Pantone-számát, hanem a szóban forgó színt tartalmazó skála megjelölését, felhasználási területét, lehetőségeit és egyéb körülményeket is ismernünk kell. Például a Pantone 5395C és a Pantone 5395U megjelölések szemmel is jól láthatóan más színezetet mutatnak a megfelelő skálákban.

Pantone Kalauz

A Pantone skálák nagyon jól alkalmazható, egyszerű eszközök, de szakszerű használatuk feltétlenül szükséges a sikeres színkommunikációhoz!

1. Figyeljünk színskálánk állapotára

A skálák öregszenek, fakulnak, kopnak. Még a legjobb körülmények között tárolt skálák színezete is megváltozik idővel, ez nem hiba, hanem egy fizikai-kémiai folyamat, mely nem kivédhető. Így van ez az összes színes nyomattal, festékkel, papírokkal: az öregedést lassíthatjuk, de megállítani nem tudjuk. Ügyeljünk a skálák megfelelő tárolására (fénytől védve, lehetőleg keveset koptatva, stb.). A Pantone hivatalosan a felbontástól számított 1 évig javasolja a skálák felhasználását átlagos tárolási körülmények közt. Ha azt tapasztaljuk, hogy a skálánk már kopott, sárgult, vagy nem egyezik a színe másik azonos skálával, akkor mindenképp cseréljük.

2. Pontos színmegjelölések használata

A Pantone színek megnevezésében betűjelek mutatják a felhasznált hordozó papírok minőségi besorolását. A C, U (Coated – mázolt, Uncoated – mázolatlan) megjelölések segítenek eligazodni, de nem biztos, hogy teljesen azonosak az általunk használt papírok/hordozók minőségével. A nem papír hordozók esetén (textil) külön skálákkal és színrendszerekkel találkozhatunk (Pantone Fashion and Home), illetve a műanyagipar számára is külön skálák léteznek.

Papírtípusok a Pantone rendszerben:
Coated: Fényes mázolású műnyomó papír (elterjedt hazai elnevezése: „fényes műnyomó papír„)
Uncoated: Mázolatlan papír (elterjedt hazai elnevezése „ofszet papír„)

3. Ismerjük a nyomtatás technológiáját

A Pantone nagyon sokféle ipari területet szolgál ki, ezért skálái különböző célokra készülnek. A Pantone skála kifejezés még nem határozza meg, pontosan milyen skálára, felhasználási területre gondolunk. Ismerjük meg a nyomtatás technológiáját (pl.: direktszínes nyomtatás, négyszín nyomtatás) és ennek megfelelő Pantone skálát/színeket válasszunk. Nem mindegyik szín nyomtatható különböző technológiával színhelyesen, ezért mindig konzultáljunk, hogy lehetséges-e az adott szín megfelelő reprodukciója.

4. Szoftver

Több grafikai szoftver (pl.: Adobe Photoshop) tartalmazza a Pantone színeket. Itt is ügyeljünk a megfelelő elnevezések, típusok használatára, figyelembe véve a papír vagy egyéb hordozófelület típusát és a nyomdai technológiai lehetőségeket. Figyeljünk arra is, hogy a szoftverek általában a Pantone színek LAB definícióját tartalmazzák, így a színszámítási eljárástól függően néha különbözhetnek a nyomtatott skálák megjelenésétől. Kalibráltassuk monitorunkat rendszeresen!

5. Mindig járjunk el körültekintően

A Pantone skálák alapvetően a kommunikációt segítik, a tökéletes színhelyesség azonban nagyon sok paramétertől függ. A nyomdai lehetőségek, a felhasznált papírok, a festékkeverés, receptúrák, a nyomtatási eljárás szakmai fegyelme, a pontos színkalibráció és még sok-sok más tényező együttesen határozza meg, mennyire lesz színhelyes a nyomtatás eredménye. A Pantone skálák megfelelő használatával közelebb kerülhetünk az elvárt színhelyességhez, de használatuk önmagában nem ad teljes biztonságot. Kommunikáljunk a gyártás szereplőivel (nyomda, grafikus, stb.) és igyekezzünk felmérni, illetve kiküszöbölni a hibalehetőségeket!

+1 Ügyeljünk a megvilágításra

A színérzékelés egyik sarokpontja a megvilágítás. Más és más megvilágítás alatt különböző színérzet alakulhat ki, még ha ugyanazt a színmintát vizsgáljuk is. Ha lehet, munkánk során használjunk szabványos megvilágítást, illetve a színmeghatározáshoz használjunk mérőműszert, mert így kiküszöbölhetjük a külső torzító tényezőket.

Pantone alapszínek

14 szín képezi a nyomdaipar két legelterjedtebb skálájának, a Formula Guide és a Color Bridge alapszíneit, ezek a skálák első oldalin találhatóak:


A Metallic árnyalatok a 14 Pantone alapszín és hét további fémes adalékszín keverésével érhetők el:

A Premuim Metallic árnyalatok a 14 Pantone alapszín, és a speciális Pantone Silver keverésével nyerhetők:

A Pastel skálák színmintái hét külön halvány alapszínből kerülnek előállításra:

Ugyancsak hét, a Pantone alapszínektől eltérő színárnyalat vegyítésével állíthatóak elő a Neon színek:

 

Plus-sorozat

2010 nyarán kerültek bemutatásra a nyomdai színskálák (Formula Guide, Color Bridge, CMYK) bővített verziói, melyek az alapskálákhoz képest közel 25%-kal több színleírást tartalmaznak.
Az új kiadású skála megvásárlásakor a vevő további előnyhöz jut a Pantone Color Manager szoftver ingyenes letöltési lehetősége, valamint a skála utolsó oldalán helyet kapott ColorChecker Lighting Indicator által. Ez utóbbi segítségével könnyedén megállapítható, hogy az aktuális fényviszony alkalmas-e a színazonosításra.

A Plus-sorozat megjelenésével egyidőben az régi skálákat a Pantone kivonta a forgalomból.

Skálák változatai

 


Legyező  a papír alapú nyomdai Pantone skálák (Formula Guide, Color Bridge, CMYK, Goe-sorozat) legáltalánosabb verziója az egy ponton összefűzött, szétnyitható színskála.
Egy oldalon 7 színminta található.
Kétféle kivitelben készülnek: Coated – fényes (mázolt) műnyomó papírokhoz, Uncoated – ofset (mázolatlan) papírokhoz.

Chips – speciális papír alapú skála, melynek oldalai irattartó-szerűen vannak felfűzve. Egyes színmintái 1 fix és 6 kitéphető darabból állnak. Az egyes oldalakon viszont a legyező alapú skálákhoz hasonlóan 7 színminta kapott helyet. Sajátossága a chips skáláknak, hogy a hiányos oldalak külön-külön pótolhatóak.
Ugyancsak elérhető Coated és Uncoated változata a Chipsnek.

 

 

A nem nyomdai skálák alapanyaga papír, textil és műanyag fólia lehet, valamint létezik műanyag chips.

 

Formula Guide

A leggyakrabban használt skála a grafikai- és nyomdaiparban, mely a színek Pantone alapszínekből történő keverései arányait tartalmazza. Egy-egy szín maximálisan 3 Pantone alapszín és szükség esetén Pantone Transparent White bázisanyag keverékéből áll.
2016 tavaszától már 1867 színleírást tartalmaz a skála.
Csak csomagban kapható, mely a mázolt (coated) és a mázolatlan (uncoated) papírokhoz készült legyező formátumú változatokat egyaránt tartalmazza. Kapható továbbá chips verzióban is a legyezőével megegyező kiszerelésben, Solid Chips néven. A chips azonban csak a Pantone kódot tartalmazza, a keverési arányt nem.
A Formula Guide korábbi elnevezései: Solid Color Guide, vagy Formula Guide 1000.
A Formula Guide nem tartalmazza a színek HTML, RGB és CMYK bontási értékeit. Erre szolgál a Color Bridge.

Color Bridge

A Pantone egyik legnépszerűbb színskálája, melynek segítségével adott az átjárási lehetőség a direkt, a CMYK és az RGB színek között, így a lehető legjobb egyezést biztosíthatjuk a nyomtatásban és az interneten. Színleírása két részből áll: a bal oldali képen látható az adott -a Formula Guide skálában is megtalálható- Pantone szín, a hozzá tartozó Pantone megnevezéssel, HTML és RGB bontási értékekkel, míg a jobb oldalon levő képen az azt négyszín-nyomással legjobban megközelítő árnyalat, és annak CMYK bontási értékei találhatóak egy idealizált “EURO” színtérben.
Mázolt (coated), illetve mázolatlan (uncoated) kivitelben is rendelhetőek a legyező formátumú skálák, illetve szettként, kedvezményes áron mindkét felülethez készült változathoz hozzá lehet jutni.

Ez a skála nem tartalmazza a Pantone alapszínekből történő keverési arányt. Ez a Formula Guide sajátossága.

 

CMYK

Azokat a színeket nevezzük process színnek, melyeket C-M-Y-K (világoskék, bíbor, sárga, fekete) színekből lehet kikeverni. A korábban 4-color Process Guide néven ismert skála minden színmintája alatt láthatjuk a CMYK értékeket. A színek 5-15%-onként kerültek felsorolásra.
Csak csomagban kapható, mely a mázolt (coated) és a mázolatlan (uncoated) papírokhoz készült legyező formátumú változatokat egyaránt tartalmazza.
A skálában található színek nem Pantone alapszínek keveréséből származnak, ezért keverési arányt nem tartalmaznak az egyes színleírások, valamint az elnevezésük is különbözik a megszokott Formula Guide kódoktól.

 

Pastels & Neons

Halvány és neon színek skálája, amely a Formula Guide mintájára egyes színek keverési arányát tartalmazza. A hét pasztell alapszín: Yellow 0131, Red 0331, Magenta 0521, Violet 0631, Blue 0821, Green 0921, Black 0961. A neon alapszínek 801 és 807 közötti színkódot kaptak.
154 halvány pasztellszín és 56 neonszín kapott helyet a skálában. Egy-egy szín maximálisan 3 alapszín és Pantone Extender adalékanyag keverékéből áll.
A Pantone Plus Pastels and Neons olyan legyező formátumú színskála, amely a mázolt (coated) és a mázolatlan (uncoated) papírokhoz készült színmintákat egyaránt tartalmazza. Kapható továbbá chips kiszerelésben, mely úgyszintén tartalmazza a mázolt (coated) és a mázolatlan (uncoated) felületekhez készült változatokat.

 

Metallics

Fémes színeket tartalmazó színskálák, melyek a Formula Guide mintájára a Pantone alapszínek és Pantone fémes adalékszínek keverési arányát tartalmazzák. Az alapskála 301 fémes színárnyalatot, míg a bővítés, mely a prémium színárnyalatokat foglalja magába 300 újabb színt tartalmaz, ezáltal megkétszerezve a repertoárt. Az alapskála színeinek számozása 8000-től, míg a premium színeké 10101-től kezdődik.
A hét metallics adalékszín nem kapott külön elnevezést, 871 és 877 közötti színkódot kapott, míg a premium színek mindössze egy (Pantone Silver) fémes adalékszín és az alapszínek keveréséből nyerhetőek. Egy-egy szín legfeljebb 4 összetevőből áll.
A Pantone Plus Metallics skálákból csak mázolt (coated) papírokhoz készült, legyező formátumú változat kapható. Mindkét fémes skála kapható chips kiszerelésben is, melyek úgyszintén csak a mázolt (coated) felületekhez készült változatot tartalmazzák.


Designer Field Guide

A Pantone a grafikai- és a nyomdaiparban leggyakrabban használt skáláját, a Formula Guide-ot teljes mértékben a dizájnerek igényeire szabva új modellként jelentette meg. Ez a termék kiosztásában teljesen megegyezik a Formula Guide színskálával, így ez is 1341 színt tartalmaz.
Minden színcimke ketté van osztva, és az egyik el is távolítható, így jóval könnyebbé válik a színazonosítás.
Tovább könnyítendő a dizájner munkáját, a skálák formatervezett, ővre erősíthető tokot is kaptak, így bármikor a tervező keze ügyében lehetnek..
Mázolt (coated), illetve mázolatlan (uncoated) kivitelben is rendelhetőek a legyező formátumú skálák, a Designer Field Guide Set pedig mind a két felülethez készült változatot tartalmazza kedvezményes áron.

A Pantone nyomdai skálák kedvezményes árú, különböző összetételű Essentials csomagokban is forgalmazásra kerülnek, valamint Reference Library néven kapható az összes nyomdai skála egybecsomagolva.

A grafikai- és a nyomdaipar a folyamatos fejlődésével új követelményeket is támaszt a színalkotókkal szemben. Ezeknek az igényeknek kívánt megfelelni a Pantone, amikor megalkotta a Goe színskáláit.

Goe színskálák 10 új, a megszokott nyomdai alapszínektől különböző árnyalatból előállított 165 színcsalád 2058 színét tartalmazzák. Egy-egy szín maximálisan 3 alapszín és szükség esetén Pantone Clear transzparens bázisanyag keverékéből áll.

Goe alapszínek:

Goe skálatípusok:

GoeGuide

A Formula Guide mintájára készült legyező formátumú skála, mely az egyes színek a Goe alapszínekből történő keverési arányát tartalmazza. Újdonságként azonban az R-G-B bontási értékek is fel lettek tűntetve az színminták mellé.
Mázolt (coated), illetve mázolatlan (uncoated) kivitelben is rendelhetőek a skálák, illetve szettként, kedvezményes áron mindkét felülethez készült változathoz hozzá lehet jutni.

 

GoeBridge

A Color Bridge mintájára készült legyező formátumú skála, melyen az egyes színek leírása úgyszintén két részből áll. A bal oldali részen látható az adott Pantone Goe direktszín, a hozzá tartozó elnevezéssel, HTML és RGB bontási értékekkel, míg a jobb oldalon levő képen az azt négyszín-nyomással legjobban megközelítő árnyalat, és annak CMYK bontási értékei találhatóak.
Csak mázolt (coated) papírokhoz készült változatban kapható.

 


GoeSticks

A Pantone öntapadó felülettel rendelkezö chipsetet adott ki a Goe színskáláihoz GoeSticks fantázianéven.
A matricákat vissza is lehet helyezni az eredeti oldalra, így gazdaságosabb a felhasználása.
Mázolt (coated), illetve mázolatlan (uncoated) kivitelben is rendelhető.

 

GoeSystem

Gyűjteményes Goe katalógus. Tartalma: GoeGuide és GoeSticks színskálák, valamint digitális Goe könyvtár CD-n.
Mázolt (coated), illetve mázolatlan (uncoated) kivitelben rendelhető.

 

Pantone elkészítette Fashion + Home színskáláit is, melyeket kifejezetten textilipari, illetve otthoni felhasználásra javasol. A nyomdaipari skálákétól független kódolású színminták papír, nejlon és textil alapra festve kerülnek forgalomba, így  felhasználási területtől függően lehet eldönteni, melyik skálára van szükség. Ezen színskálák használatát elsősorban a textilszínezékek eltérő jellege indokolja. Közismert, hogy egy adott szálas anyagra a kémiai felépítésének megfelelő színezékcsoportok alkalmasak, ezért a vegyi szerkezet mellett gyakorlati felhasználás szerint is csoportosítják a textil-színezékeket. Egy konkrét szín kivitelezéséhez szükséges színkombinációk textil-alapanyagonként és színezési technológiánként különbözőek, ezért is fontos a nyomdaiparban elterjedt alapszínektől független, ugyanakkor egységes színazonosító rendszer.

Color Guide

Pantone Fashion + Home sorozatának papíralapú színskálája, mely könnyedén hordozható, ezáltal például vásárláskor is nagy segítség lehet az egyszerű színazonosításhoz. Az 1925 színmintát tartalmazó legyező formátumú skála kromatikusan elrendezett színleírásain a kódok egyértelműen meghatározzák a kívánt színt.
Ezen skála forgalmazása önálló termékként megszűnt, az alábbi kiegészítővel egybecsomagolva érhető el.

 

Color Guide – New colors

Pantone 2011 nyarán megjelentette Fashion + Home papírskálájának kiegészítését, mely további 175 színmintát tartalmaz. Ettől az időponttól az alapskála forgalmazása ezen kiegészítő skálával együtt történik.
A kiegészítő skála azonban különálló kiszerelésben kapható azok részére, akik korábban már megvásárolták az alapskálát.


Color Specifier

Pantone Fashion + Home sorozatának papíralapú színskálája, mely nem legyező, hanem Chips-jellegű. A nagyobb formátumú, a kiegészítéssel együtt 2100 színárnyalatot tartalmazó skála jobb vizsgálati körülményeket biztosít, mint a legyező. Előnye továbbá, hogy hat, kitéphető minta található egy szín mellett, így kiválóan alkalmas vázlatok színárnyalatainak bemutatására.
Az erősen hiányos oldalak igény esetén külön-külön pótolhatóak.

Color Guide & Specifier set

Pantone egybecsomagolva is elérhetővé tette papíralapú Fashion + Home színskáláit. Így kedvezőbb áron juthat a termékekhez, aki mindkét verzió előnyeit ki tudja használni. Mind a két verzió tartalmazza a kiegészítéseket is.

 

Nylon Brights Set

A Pantone elkészítette a 21 legmeghatározóbb fluoreszkáló színárnyalatát tartalmazó skáláját, melyet nejlon alapra felhordva hoz forgalomba. Ezeket az árnyalatokat a Pantone Color Manager szoftver is tartalmazza.
A karikára főzött 30 x 100 mm-es lapokból könnyűszerrel legyező formátumot alakíthatunk ki; az egyes lapok pedig eltávolíthatók. A skálához mellékelt BHT-mentes sárga UV tok segítségével annak élettartama jócskán meghosszabbodik.

 

Plastics Selector

A praktikus iratgyűjtőben elhelyezett, műanyag alapra festett Chips formátumú színskála a 330 legnépszerűbb Pantone Fashion + Home színárnyalatot tartalmazza.

Akár a tervek átszínezése, akár új színek bemutatása a cél, a Pantone Fashion + Home Plastic Selector segítségével még könnyebb a megtervezett, és a valós színeket szinkronba hozni.

 

Cotton Passport

Pantone Fashion + Home Cotton Passport útlevél a textiles színárnyalatok világába. A könyv alakú gyűjtőben 1925 féle színárnyalat a 175 féle kiegészítő színnel kiegészítve található meg felhasználóbarát Chips formátumban. A kromatikus skálában elhelyezkedő színek segítségével könnyű a színmeghatározás akár irodai, akár üzemi környezetben.

Cotton Planner

Pantone Fashion + Home Cotton Planner segítségével a digitálisan megtervezett színárnyalatok jeleníthetők meg a valóságban a lehető legpontosabb módon. Az alap és a kiegészítő skálában szereplő mind a 2100 szín külön szövetdarabra van festve. A praktikus Chips formátum lehetővé teszi az univerzális alkalmazást is.

 

Cotton Swatch Set

A rendkívül exkluzív kiszerelésű, textil alapú Pantone Fashion + Home Cotton Swatch Set mind az 1925 színárnyalatot és a 175 kiegészítő színt kromatikus sorrendbe rendezve tartalmazza, színcsaládonként karikákra fűzve. Ennek a kiszerelésnek nagy előnye, hogy az egyes textil-lapok könnyen eltávolíthatóak. A karikára főzött 25 x 100 mm-es textil-lapokból könnyűszerrel legyező formátumot is kialakíthatunk. A lapok méretéből adódóan kisebb darabok levághatóak anélkül, hogy ezzel fennakadást okoznánk a későbbi színazonosításoknál.

 

Cotton Swatch Files

Pantone Fashion + Home Cotton Swatch Files minden textiles munkához kifejezetten ajánlott. Négy könyvben tartalmazza mind az 1925 textil alapra festett színárnyalatot a 175 kiegészítő színnel együtt. A mindkét oldalukon megfestett, 50 x 50 mm-es méretű, lapozható textilminták külön-külön el is távolíthatóak az alátétlapról a könnyebb színazonosítás érdekében.

 

Pantone SkinTone Guide

Élethű bőrtónusokat közismerten nagyon nehéz előállítani. A Pantone SkinTone Guide e cél érdekében készült.
A skála a bőr tónusait négy főbb színárnyalat köré csoportosítja, melyeket árnyalatok szerint rendez tovább. Az egyes színcsoportokon belül növekvő vagy csökkenő sorrendben jelennek meg a színárnyalatok. Minden Pantone SkinTone bőrszínkód egy négyjegyű alfanumerikus kód. Az első két tagja adja meg a bőrszín árnyalatát, a második kettő pedig a bőrtónus világosságát/sötétségét fejezi ki.