Újdonságok az X-Rite tesztábra felhozatalában

Megérkeztek és rendelhetők az X-Rite legújabb ColorChecker kiadásai is. A Passport Photo már korábban a második generációjába lépett, de a Classic és a formátumban vele azonos Video kiadások is új méretekkel jelentkeznek az XL-en át a hatalmas méretű Mega kiadásokig bezárólag, de a makró és tárgyfotósok számára itt van a valaha volt legkisebb Nano verzió is.

X-Rite ColorChecker Nano

Szó szerin bélyegméretű tesztábra, mely pont olyan környezetben ideális, ahova az eddig kapható kiadások egyszerűen túl nagyon. A makrózás és a kifejezetten közeli tárgyfotózás művelői számára készült a ColorChecker Nano, mely ugyanazt a 24 mintát tartalmazza, mint az alapjául szolgáló Classic.

X-Rite ColorChecker Passport Photo 2

A fotósok körében talán a legáltalánosabban elterjedt tesztábra a keménytokos, könnyen zsebre vágható Passport, mely pár éve a Video kiadás érkezésével felvette a Passport Photo nevet. Ez utóbbinak mutatkozott be a második generációja. A finomítások közé bekerült, hogy mostantól ICC alapú munkafolyamatokban is használható, valamint egy 18%-os szürke referencia is, mely a helyes expozíció eltalálását segíti.

X-Rite ColorChecker Classic, XL és Mega

A gyártó legősibb referencia tesztábrájának számít a Classic kiadás, mely 24 mintával rendelkezik, de olykor szükség lehet kültéri széles látószögű vagy távolabbi felvételeken való alkalmazásuk. Az igényektől függően most már XL (53 × 37 cm) vagy Mega (102 × 152 cm) méretben is elérhető, mely segít, ha a felvételt távolról vagy egyenesen a levegőből készítjük.

X-Rite ColorChecker Video, XL és Mega

Valamennyi ColorChecker verzió közül a Video a legfiatalabb, de már most komoly rajongótábora van. A Classic kiadástól eltérően ennek minde porcikája a videósok igényei szerint lett kialakítva. Ezen a vonalon is bemutatkozott az XL (53 × 37 cm) és Mega (102 × 152 cm) változtat a távoli- vagy légifelvételek színhelyességének biztosítására.